Komfyren er brannverstingen i heimen

i 2020 var komfyrbrann skuld i 93 utrykningar i Rogaland.

Les her om kva Rogaland brann og redning seier om brannverstingen i heimen.

"93 utrykninger i Rogaland i 2020 skyldtes komfyrbrann. De fleste branner på komfyren skyldes gjenglemte gryter og mat. En komfyrvakt kan løse problemet og bidra til å redde liv og verdier.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann, sier Marie Forberg Aanestad, seksjonsleder Trygg hjemme i Rogaland brann og redning IKS.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Joar Bø, leder i det lokale eltilsyn (DLE) Lyse Elnett AS.

Slik fungerer komfyrvakten
Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Forberg Aanestad.

Komfyr-stunt
I forbindelse med Komfyrvaktkampanjen har Rogaland brann og redning IKS og Lyse DLE plassert utbrente komfyrer i bybildet i 8 kommuner i Sør-Rogaland. Målet er å gi mer oppmerksomhet til hjemmets største brannversting: komfyren. Komfyrene er å finne i bybildet fra tirsdag 9/2 til mandag 15/2. Oversikt over hvor komfyrene skal plasseres finner dere helt nederst i denne pressemeldingen.

Komfyrvaktkampanjen
Onsdag 10. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

Les mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

Kontaktpersoner lokalt:
Joar Bø, leder det lokale eltilsyn (DLE), Lyse Elnett AS flf. 51 90 88 67
Marie Forberg Aanestad, seksjonsleder Trygg hjemme, Rogaland brann og redning IKS flf. 51 50 23 96."

I Time vil det stå utbrente komfyrer på Torget i tida 9.-15. februar 2021.